BMW Brilliance Automotive Co., Ltd.

2019-05-19 keputusan dan kes210 paparan

BMW Brilliance Automotive Co., Ltd.

Penapis penggulungan automatik di bengkel pengecoran selatan dan utara dan bengkel logistik kilang enjin

Nama projek: Penapis penggulungan automatik untuk BMW Brilliance Automotive Co., Ltd.

Pengenalan projek: Produk diedarkan dalam sistem penapisan udara segar di bengkel pengecoran selatan dan utara dan bengkel logistik kilang mesin. Volume bekalan udara 300,000 CMH untuk satu unit udara segar dibina oleh China Construction First Bureau (Group ) Co., Ltd. dan Angang Construction Group Co., Ltd. Ketinggian maksimum saringan roller blind adalah 6 meter.

Masa pengambilalihan: 2015.2-2015.10
Loji enjin baru BMW Brilliance adalah kilang enjin terbaru BMW Group. Loji ini terletak di Zona Pembangunan Ekonomi dan Teknologi Kota Shenyang, Provinsi Liaoning, seluas 0,9 kilometer persegi. Ogos 2013 memulakan pembinaan, dibuka secara rasmi pada Januari 2016. Menurut rancangan kilang bertaraf dunia, kilang enjin baru mempunyai proses pembuatan enjin lengkap, iaitu pemutus, pemesinan dan pemasangan akhir. Kilang ini juga dilengkapi dengan kemudahan seperti pusat ujian kualiti dan prestasi enjin dan pusat logistik yang besar. Loji baru adalah salah satu kilang enjin yang paling maju dari segi teknologi dan paling lestari di dunia. Loji mesin berdekatan dengan kilang kenderaan Tiexi, sehingga mewujudkan proses pengeluaran yang lebih efisien.

Konsep perlindungan alam sekitar kilang

Untuk mencapai pembangunan yang mampan, reka bentuk susun atur loji mesin baru adalah saintifik dan wajar, dan banyak langkah penjimatan tenaga dan pengurangan pelepasan diambil. Galeri paip tenaga siap pada peringkat awal pembinaan kilang. Paip elektrik, bekalan air, pemanasan dan pengudaraan semuanya tertumpu di terowong ini, dan ruang yang mencukupi telah disediakan. Sistem automasi bangunan terkemuka di peringkat antarabangsa menggabungkan pemantauan, analisis dan penyesuaian masa nyata penggunaan tenaga. Lebih daripada 10,000 pengesan tersebar di seluruh kilang untuk memantau penggunaan tenaga 24 jam sehari. Pencahayaan menggunakan pencahayaan semula jadi di atap dan peralatan pencahayaan yang dapat menyesuaikan intensiti pencahayaan dengan bijak. Berbanding dengan sistem pemanasan tradisional kilang BMW, teknologi pemulihan haba sisa yang digunakan di kilang enjin baru BMW Brilliance telah mengurangkan penggunaan tenaga pemanasan hingga 80%.

Foundry-tempat kelahiran kotak engkol aluminium

Pengecoran adalah titik permulaan proses pengeluaran kilang enjin baru. Dalam proses menghasilkan kotak engkol, bengkel pengecoran menggunakan tungku jenis baru dengan teknologi terkemuka antarabangsa, mengurangkan penggunaan tenaga sebanyak 20%. Sorotan utama bengkel merangkumi:

Logam cair diangkut melalui sistem penghantaran bawah tanah, yang berkesan mengurangkan kehilangan haba dan mencapai kecekapan dan keselamatan yang lebih tinggi.

Sistem pemakanan pusat yang inovatif dapat menjimatkan sehingga 75% makanan.

Teknologi pemutus dwi-acuan meningkatkan kecekapan pengeluaran dan kecekapan tenaga.

Teknologi pemutus tekanan rendah terkemuka di dunia mempunyai ciri output tinggi dan kawalan parameter proses yang tepat, sambil dapat mencapai standard kualiti teknologi metalurgi tinggi.

Setiap pemeran mempunyai kod QR bawaan untuk mencatat semua parameter yang relevan dalam proses pengeluaran.

Teknologi Industri 4.0: Sistem pemantauan kualiti sinar-X dengan fungsi pembelajaran kendiri memantau keseluruhan proses untuk memastikan produk bebas dari kerosakan.

Penggunaan pengikat anorganik 100% kini merupakan teknologi terkemuka di dunia. Pengikat anorganik diperbuat daripada bahan silikat alkali larut dalam air, yang menjadikan pelepasan bahan berbahaya dalam proses pengeluaran hampir kepada sifar, yang sangat efisien dan mesra alam, dan tidak berbahaya.Bau baik untuk melindungi kesihatan pekerja.

90% pasir proses dapat dikitar semula, menjimatkan lebih dari 30 tan pasir baru setiap hari. 10% pasir yang tersingkir masih boleh digunakan untuk pembinaan kejuruteraan awam.

Teknologi penyemprotan busur yang unik adalah teknologi yang dipatenkan BMW Group. Teknologi ini menggantikan teknologi bushing besi tuang tradisional dan digunakan untuk pembuatan coran die aluminium crankcase. Lapisan ini terdiri daripada lapisan partikel logam cair ultra tipis dengan ketebalan hanya 0.33 mm. Dinding dalaman silinder selepas penyemburan busur dapat mengurangkan pekali geseran dan meningkatkan kecekapan bahan bakar enjin dengan berkesan. Pada masa yang sama, teknologi ini juga menjadikan enjin lebih ringan, kekonduksian terma yang lebih baik, dan jangka hayat yang lebih lama.

Relau dengan kecekapan tinggi dengan fungsi pemulihan haba. Panas yang dipulihkan digunakan untuk pemanasan billet aluminium atau pemanasan dalaman.

Produk siap di bengkel pengecoran dihantar terus ke bengkel pemprosesan mesin untuk mengurangkan penggunaan tenaga dan meningkatkan kecekapan.

Pengecoran kilang enjin baru BMW Brilliance adalah pengecoran kedua Kumpulan BMW di dunia, menggunakan semua teknologi canggih dan pengalaman pengecoran Landshut.

Bengkel logistik-penghantaran 3000 kotak barang setiap hari mengikut pesanan

“Askar dan kuda tidak bergerak, tetapi makanan dan rumput lebih dulu”, hal yang sama berlaku untuk kilang enjin baru. Kira-kira 300 pekerja membentuk pasukan logistik yang cekap untuk memastikan bahawa setiap enjin model yang betul selesai dan dilancarkan dari barisan pemasangan pada waktu yang tepat, dan dihantar ke barisan pengeluaran kenderaan dalam urutan yang betul setelah pemeriksaan kualiti yang ketat. Bengkel logistik bertanggungjawab untuk rancangan penjadualan pengeluaran bengkel pemesinan, menerima dan menyimpan bahagian pemesinan, bersama dengan bahagian yang disediakan oleh pembekal, pengelasan dan pengedaran yang cekap, untuk memastikan kelancaran proses pengeluaran di bengkel pemasangan.

Gantikan forklift dengan beberapa treler untuk mengangkut bahagian ke barisan pengeluaran, dengan berkesan mengurangkan risiko kemalangan dan meningkatkan kecekapan dan keselamatan.

Pusat pengedaran mesin lengkap yang cekap bertanggungjawab untuk menghantar enjin siap ke loji kenderaan lengkap Dadong dan Tiexi dengan urutan yang betul. Ambil contoh kilang Tiexi yang berdekatan, hanya perlu memesan mesin 83 minit lebih awal mengikut kitaran pengeluaran.

Lebih banyak URL kandungan: www.ecolead.cn Tel: 025-57138032

Categories: